Факти
картопля

Мандибурник, буринник, книглі: три простих рецепти пісних страв із картоплі

Ольга ОХРИМЕНКО, «ФАКТИ»

28.11.2021 14:29

Усім, хто з 28 листопада збирається дотримуватися Різдвяного посту, стануть у нагоді перевірені часом рецепти пісних страв. У традиційній українській кухні в період посту було прийнято максимально використовувати овочі, а особливо картоплю — смажену, відварену та запечену.

Книглі (книдлі, кнедлики) готуються із суміші вареної та сирої картоплі. Варену розтирають у пюре, а сиру натирають на дрібній тертушці та віджимають сік. З суміші формують тісто, потроху додаючи борошно. Тісто нарізають шматочками та варять у підсоленій воді до готовності. Подають книглі із засмажкою з цибулі та квашеною капустою.

Мандибурник — це своєрідний картопляний коржик. Сиру картоплю натирають, додають трохи оцту і віджимають сік. У картопляну масу додають борошно, терту цибулю і трохи соди. Масу запікають у формі в духовці.

Буринник готується за рецептом, що нагадує мандибурник, але використовується кукурудзяне борошно. Зварену картоплю перетворюють на пюре, додають сіль, смажену цибулю і кукурудзяне борошно. Тісто викладають у форму та запікають.

Інші рецепти традиційних пісних страв читайте у статті «ФАКТІВ» «Пилипівка, або Різдвяний піст: народні традиції, обмеження та прикмети».