Факти
торт конвалії

Найкрасивіші торти весни: квіткова колекція від американської кондитерки Олени Так

Ольга СМЕТАНСЬКА, «ФАКТИ»

17.05.2021 22:39

Які гарні весняні квіти! Вони — символ пробудження природи та вічної її краси.

Американська кондитерка Олена Так створює квіти з цукрової мастики — і їх не відрізнити від справжніх. Ними прикрашає свої торти-шедеври, кожна деталь в яких доведена до досконалості.

Про свою весняну квіткову колекцію Олена Так розповіла «ФАКТАМ».

«Цукрова мастика, з якої створені пелюстки, розкачана до прозорості»

— Люблю весну, і цей свій весняний настрій я перенесла на торти, — розповідає Олена Так. — Один з них назвала «Конвалії». Ці квіти для мене пов'язані з прекрасними спогадами дитинства. Ми з татом збирали їх ранньою весною на сонячних лісових галявинах для мами. Всі зібрані конвалії об'єднували у великий букет, а по краях обрамляли букет листям конвалій. Ці букети я й повторила на торті для 16-річної іменинниці, який замовили її батьки.

Торт «Конвалії» неймовірно красивий і смачний

— Філігранна робота. Як ви створювали квіти? Перед очима були живі конвалії?

— Ні, робила все по пам'яті. Я завжди намагаюся наблизити цукрові квіти до реальних — щоб торт виглядав не як кондитерський виріб, а немов картинка з живої природи. Для мене було дуже важливо передати фарби сонячного дня, відтінки весняної зелені. Я намагалася повторити природну зігнутість стеблинки, відтворити точну послідовність — від маленького бутончика вгорі до повністю розкритої квітки внизу. Все, як у живій природі. Шкода, що поки не можу передати прекрасний аромат цих квітів.

— Як же ви домоглися ефекту такої природності?

— Цукрова мастика, з якої створені пелюстки, розкачана до прозорості. У цьому секрет їх легкості. А ефект живого листка виходить тому, що в різних місцях мастика розкачана по-різному — десь тонше, десь товще. Ці переходи дуже важливі. Завдяки їм у середині лист темніший, а біля країв — світло-зелений. Ще один невеликий секрет полягає в тому, що для «весняного» кольору листя до зеленої потрібно додати трохи жовтої фарби.

Кожна квіточка доведена Оленою Так до досконалості

— З чого створений кошик?

— Він сплетений з шоколадних стрічок — вони еластичні, з ними легко працювати.

— Як вам вдалося домогтися ефекту натуральності лози?

— У природі немає нічого ідеального. У ній не знайти точно повторюваних вигинів або однакових форм, розмірів. Це потрібно враховувати, щоб все в роботі виглядало натуральним. Тому я не користуюся шаблонами та формами для створення квітів і листя. Якщо працюю пензликом, то це, як правило, одна кисть і для жовтого, і для зеленого кольорів. Вони змішуються — і виходить натурально. Лозу роблю різної товщини теж для ефекту натуральності. Фарбую її в тони від темно-зеленого до коричневого.

«Мені здається, що час зупиняється, коли я працюю над квітами»

— Які ще квіти вам вдалося так майстерно відтворити?

— Мені допомагає захоплення фотографією. Навчилася придивлятися до дрібниць і повторювати квіти зі своїх фото. Коли цвітуть сакури та вишневі дерева, звичайно ж, гілочки сакури розквітають і у мене на тортах. Особливо люблю час, коли з'являються перші квіти, ще без зеленого листя на гілках. Саме так сакура й виглядає на моєму торті «Мелодії весни». Маленькі квіти сакури чудово гармонують з великими квітами магнолії. До магнолії у мене особлива любов, яких тільки її видів не зустрінеш у Каліфорнії. Вони прямо просяться на торт! Так з'явилася ідея створення торта з магноліями до дня народження моєї дочки. Кожен із запрошених забрав з собою по цукровій квітці магнолії на пам'ять про свято. Квіти їстівні, але краще, звичайно, залишити їх на пам'ять.

Сакура і магнолії з цукрової мастики в декорі торта «Мелодії весни» прекрасні

— Які квіти у вас улюблені?

— У природі — польові. Вони прості, витончені та скромні. У мистецтві — це конвалії. Є в них особлива краса.

— Які смаки у ваших квіткових тортів?

— Я дуже люблю виготовляти декор для тортів, мені здається, що час зупиняється, коли я працюю над квітами. Але так само важливо спекти торт за хорошим рецептом, щоб він був не тільки смачним, але й тримав форму, був стійкий при транспортуванні. Адже іноді торт знаходиться в дорозі близько трьох годин, а перевозять торт з уже встановленими декораціями. Мій улюблений смак — це шпинатний бісквіт з вершковим кремом, безе та свіжою малиною. Важливо, що безе залишається хрустким, не розмокає від крему.

За словами Олени Так, до магнолії у неї особлива любов. Цей торт вона створила для дочки

— Що вас надихає цією весною?

— Мені іноді здається, що я заново народжуюся щовесни. Я люблю те, чим займаюся, але навесні з'являється особливий підйом. Може, в мені живе маленька дівчинка, яка ніколи не подорослішає, і я, як дитина, не перестаю дивуватися й захоплюватися красою навколо, особливо весняним пробудженням природи. Хочеться все цвітіння перенести на свої торти і поділитися цим зі світом.

Олена Так: «Нехай по-весняному розквітає ваша душа й радість життя ніколи не залишає вас»

— Що б ви побажали читачам «ФАКТІВ»?

— Нам так багато подаровано природою. Навчіться бачити цю красу навколо. Проводьте більше часу на свіжому повітрі, спостерігайте, відчуйте зв'язок з живим, справжнім. Наповніть себе позитивними емоціями, життєвою силою і просто відверніться від щоденної суєти. Нехай по-весняному розквітає ваша душа і радість життя ніколи не залишає вас.

Читайте також: Кондитер Олена Зіберт: «Моє» золото «на всесвітньому конкурсі Cake International — це кондитерський» Оскар «

Фото з альбому Олени Так