Факти
лимонна паска

Лимонна паска — мрія гурманів

Ольга СМЕТАНСЬКА, «ФАКТИ»

25.04.2021 7:31

Гурманам завжди хочеться чогось особливого. Один з різновидів делікатесної паски — лимонна.

Рецептом такого паски з «ФАКТАМИ» поділилася кулінарка Тетяна Литвинова. Раніше вона розповіла, як приготувати паску, яка довго не черствіє.

— Лимонна паска ніжна та смачна, — каже Тетяна Литвинова.

— Поділитеся рецептом?

— Із задоволенням!

Лимонна паска

Інгредієнти:

  • молоко — 250 г
  • яйця — 5 білків і 10 жовтків
  • цукор — 400 г
  • дріжджі мокрі — 70 г
  • масло гхі — 330 г
  • борошно пшеничне — 1−1,1 кг
  • сік лимона — 80 мл
  • цедра лимона — 2 шт.
  • родзинки — 250 г
  • ром — 50 мл
  • ванільний цукор — 20 г
  • кардамон — 1 ч. л.
  • сіль — 1 ч. л.
  • олія — 30 мл

Форми — 12−13 см (3 шт.).

Приготування:

Для опари розігрійте молоко, окремо розмішайте яйця з цукром (кладіть половину цукру) та сухі дріжджі, додайте молоко. Добре розмішайте, обмотайте харчовою плівкою і дайте підійти опарі. Залиште на вечір.

Після того як опара піднялася, додайте до неї топлене вершкове масло, борошно, ванільний цукор, цедру двох лимонів і сіль. Перемішайте, а після почніть місити руками до того моменту, поки тісто не почне саме відставати від рук. Далі додайте сухофрукти, знову добре перемішайте. Візьміть все тісто й перекладіть у посуд, накрийте харчовою плівкою та дайте підійти. Потім все тісто розділіть на частини та викладіть у форми. Поставте тісто в формах в тепле місце, щоб трохи підійшло. Потім відправте паски в піч при температурі 160 градусів на 60 хвилин. Перевіряйте дерев'яною шпажкою, чи пропеклися.

Після того як паски добре охололи, зробіть посередині надрізи для отвору для лимонного курда. При цьому важливо залишити дно, щоб крем не витік. Після того як вирізали серединку, додавайте туди лимонний курд до самого верху та накрийте красиво верхівкою.

— Як приготувати лимонний курд?

— Це не складно.

Лимонний курд

Інгредієнти:

  • яйця (жовтки) — 4 шт.
  • цукор — 200 г
  • окріп — 360 мл
  • крохмаль кукурудзяний — 50 г
  • масло вершкове — 25 г
  • сік лимонний — 120 мл
  • цедра лимона — 1 шт.
  • сіль — 1 г

Приготування:

Розмішайте цукор і крохмаль в сотейнику, влийте тонкою цівкою гарячу воду та розмішуйте. Поставте на вогонь. Зробіть лимонний сік. Під час закипання крему постійно помішуйте його. Далі зніміть.

Потім відокремте жовтки від білків. Підготовленою сумішшю з цукру, крохмалю та гарячої води залийте жовтки та розмішайте, дайте їм трохи згорнутися. Потім відправте до крему і додайте лимонний сік і вершкове масло. Поставте каструлю на плиту і дайте суміші закипіти, постійно помішуючи. Як тільки з'являться великі бульбашки, відразу знімайте — не переварювати крем! Потім додайте цедру лимона та добре вимішайте. Дайте охолонути. Цей крем можна використовувати як до торта, сирників, млинців, оладок, так і до паски.

— Як декорувати паску?

— Можна прикрасити глазур'ю та додати цукати. Смачного!


Читайте також: Смачна паска на жовтках: швидкий рецепт