ПОИСК
Книга рецептів

Відомий шеф-кухар Величко поділився рецептом узбецького плову з бессарабськими спеціями

12:45 30 червня 2021
плов

У кожного кухаря — свій рецепт плову: якщо музикант і ведучий проекту «Смак» Андрій Макаревич використовував для приготування цієї страви курдючний жир, то шеф-кухар Андрій Величко зізнався, що дуже серйозно походив до вибору інгредієнтів і готував страву з бессарабськими спеціями.

На своїй сторінці у соцмережах він розповів, що тиждень готувався до приготування правильного узбецького плову.
Він, зокрема, дав поради з приводу того, який рис вибрати: щоб плов був розсипчастим, краще брати сорт басматі, любителям витонченого аромату знадобиться сорт жасмін, а для класичного знадобиться рис девзіра (девзіре) — загальна назва шліфованих сортів рису із Середньої Азії.

Шеф-кухар також зазначає, що для плову краще використовувати жирне м'ясо. Він вибрав голяшку, м'якоть грудинки і хвіст однорічного бессарабського баранчика.

«З традиційних невід'ємних атрибутів плову для мене завжди є зіра, барбарис і гострий перець. А ось для того, щоб надати плову місцевий, бессарабський колорит, я цього разу вирішив використовувати чубрицю і болгарську м'яту», — пише Андрій Величко.

Інгредієнти:

  • 1 кг рис девзіра;
  • 2 кг м'якоті жирної баранини;
  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 1 кг моркви;
  • кілька голівок часнику;
  • 1 склянка олії для смаження;
  • 1−2 стручки гострого перцю;
  • 1 ч ложка зіри;
  • 1 ст ложка барбарису;
  • 1 ч ложка куркуми;
  • 1 ч ложка сумаху;
  • 1 ст ложка бессарабской чубриці;
  • ½ ст ложки болгарської м'яти гюзум.

М'ясо нарізати досить великими шматками (3−5 см), цибулю — соломкою (товщиною 5 мм), моркву — великою соломкою (товщиною 8−10 мм і довжиною 4−6 см). В ідеалі можна взяти моркву різних сортів — жовту і помаранчеву.

У чавунному казані прожарити олію, обсмажити м'ясо до золотисто-коричневої скоринки.

Витягти з казана м'ясо, обсмажити цибулю і моркву. Повернути м'ясо до овочів, додати спеції і залити водою. Посолити, накрити кришкою, зменшивши вогонь.

За 40−45 хвилин кипіння м'ясо повинно стати м'яким, а рідина (її називають зірвак) — максимально смачною і ароматною.

Поки готується зірвак, підготувати рис — ретельно промивати, кілька разів змінюючи воду. Замочити на годину у підсоленій воді.

Покласти рис у зірвак. Додати головки часнику, за бажанням — гострий перець.

Зменшити вогонь до мінімум і накрити кришкою. Варити до неповної готовності, приблизно хвилин 15. Кришку не піднімати і плов не перемішувати.

Казан укутати, дати йому 15−20 хвилин, аби плов доготувався. Подавати до столу.

«Смачного! Узбецький плов з бессарабськими спеціями — це зовсім не складно», — говорить шеф-кухар.

Раніше Андрій Величко розповів про сирники, які можна приготувати за 15 хвилин.

Фото — скріншот.

336

Читайте нас у Telegram-каналі, Facebook та Twitter

Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів
 

© 1997—2022 «Факти та коментарі®»

Усі права на матеріали сайту охороняються у відповідності до законодавства України.

Матеріали під рубриками «Офіційно», «Новини компаній», «На замітку споживачу», «Ініціатива», «Реклама», «Пресреліз», «Новини галузі» а також позначені символом публікуються у якості реклами та мають інформаційно-комерційний характер.